HANNAH

Architecture & Design

New York - Stuttgart - Shanghai
纽约 - 斯图加特 - 上海
+1 (607) 708-0068
info@hannah-office.org




2014, Helsinki, Finland

Guggenheim Helsinki

Collaboration with LAAB (Hong Kong) and CoDeAU (Seoul)

The characteristic catenary shape of the roof and facade elevations emphasizes the public and programmatically distinguished character of the museum, while the flat horizontal elevation of the museum is a reference to the existing warehouse typology along the South Harbor waterfront. Urbanistically, the building acts as a pivot point between Tahititornin Vuori Park to the West, the South Harbor basin to the East, and the city with its Esplanadi Esplanadparken to the North. Each of the three urban linkages is expressed through a series of curved facades which are able to define generous urban plazas within the tight footprint of the site. An interior circulation system - the lobby canyon - connects park, harbor, and city. The lobby canyon is the museum's circulatory promenade and becomes part of Helsinki’s public urban infrastructure. Programmatically, the museum is characterized by three main functional zones: the northwest volume houses program and event spaces as well as museum administration, the northeast volume contains the museum store and restaurant, and the larger southern volume contains all gallery exhibition spaces and supportive functional spaces.

Guggenheim Helsinki [above]: View from park
Guggenheim Helsinki [above]: Top: Elevation, Bottom left: Interior perspective, Bottom right: Lobby perspective
Guggenheim Helsinki [above]: Sectional perspective

[Project Information]:
- Client: Solomon R. Guggenheim Foundation, City of Helsinki
- Budget: € 130M
- Location: Helsinki, Finland

--
[Page status]:
- Eine deutsche Projektbeschreibung folgt in Kürze.
- 中文的项目介将被更新

Last Updated: 2017-10-30T01:02:31+11:00

© Copyright HANNAH 2017